Van időnk gondolkozni, mert mácius óta a pandémiás helyzetben a vitorlásversenyek szünetelnek. Kihasználjuk hát az időt a felhő architektúránk újratervezésére és optimalizációjára.

A 2019 elején elkezdett fejlesztések lassan 1,5 éve zajlanak, azonban a kezdeti béta felhő rendszerünk nem nagy terhelésekre lett tervezve. Gyorsan akartunk célt érni, és tesztelni a hipotéziseinket, megtalálni a legjobb megoldást vitorlázóink kihívásaira. Ez sikerült is, a kezdeti adatokat gyorsan, és hatékonyan dolgozza fel a rendszer.

Most azonban azzal szembesülünk, hogy ahogy újabb és újabb vitorlázó egységek csatlakoznak be a rendszerünkbe, úgy kezdjük elérni a kiszolgálási kapacitásaink korlátját, és előbb utóbb ezt nem fogjuk tudni lekövetni. Eljött tehát az idő, hogy igazi felhő architektúrában gondolkozzunk. Kevésbbé szakmabeliek kedvéért ez azt jelenti, hogy áttervezzük az adatkiszolgáló és adatfogadó szoftvereinket úgy, hogy a bolygónk bármely pontján, akármennyi hajó adatait fogadni tudja, és képes legyen önmagát többszörözni, vagy éppen kapacitását redukálni, ahogy és ahol éppen szüksége van rá.

Egy intelligens megoldást terveztünk, ami ugyanakkor költséghatékonyan is üzemel. Egyelőre nem szeretnénk egy nagy felhőszolgáltatóhoz sem beköltözni, hanem privát felhőt építünk. Ez a jövőben változhat, de most számításaink szerint így lesz gazdaságos.

Ti, a vitorlázók ebből az a jó, ha semmit nem észleltek. Nekünk ez azonban egy nagyon komoly, és költséges munka. Befektetés a jövőbe. És valami olyan jön most létre, ami vitorlázó körökben még nem volt. Egyetlen olyan tömegeknek elérhető felhő alapú teljesítményanalitikai rendszert sem ismerünk, ami arra képes, amire az Airmoniq. Ha a fentiekben előrelépünk, újabb mérföldes előnyre teszünk szert, és Ti, Airmoniq felhasználók még büszkébbek lehettek a rendszerre, amit használtok.

Köszönjük, hogy velünk vagytok, és támogatjátok az innovációt a vitorlázásban! Jó szelet Mindenkinek! 🙂