Idén márciustól csapatunk egy teszthajóval kezdett vízi teszteket végezni. Ő Alison. Fogadjátok szeretettel, viszont fogjátok még látni sokféle formában: esettanulmányokban, elemzésekben, videókban. Az új processzor verziónkat az Alison-on teszteljük épp.

Egy kicsit Alison-ról, a hajóról

Alison egy “Marina 36 Carbon” típusú hajó. Nem ma készült, 2004-ben gyártották, és adták át első tulajdonosának Horvátországban. Érdekesség, hogy a magyar Pauger műhelyben készült a hajó karbon árboca, és bum-ja. A hölgy akkor még a Gavrilović nevet viselte.

Tervezője Andrej Justin, akit magyarországon főleg a Nautic Boat hajói miatt jól ismerünk, nem kell munkásságát bemutassam. A mai Alison volt az első olyan Marina 36 hajó, amit 100%-ban karbonból készítettek a korábbi Marina 36 Sport hajó tervei alapján. Ezzel az anyaghasználattal a hajó sokkal merevebb és egyúttal könnyebb is lett. A Gavrilović a Marina 36 Sport típusnál hosszabb, 19m-es Pauger árbocot kapott. A belső tér falai, tárolórekeszei, szekrényei is karbonból készültek el.

A Gavrilović számos adriai regattát nyert, persze ettől még egy átlagos, de jól megépített sporthajóról van szó. Pár év elteltével a hajó egy új cseh tulajdonoshoz került, és a Sabre nevet kapta. Részt vett több Rolex Middle Sea Race versenyen, és számos adriai és földközi tengeri regattán. Állapota az évek alatt kissé megviseltté vált, de alapvetően egészséges maradt. Tulajdonosa kategória váltás miatt meghirdette eladásra, és így került pár hónapja Németh Gáborhoz, az Airmoniq alapítójához. Ide, a Balatonra.

Ő Alison névre keresztelte át a hölgyet, tőkesúlya kényszerűségből megrövidítésre került a balatoni viszonyokhoz illeszkedően, és ezzel kifejezetten gyengeszeles hajóvá vált (magas árboc, eredeti tervekhez képest rövidebb kiel). Alison jelenleg az Airmoniq (amatőr – leginkább informatikusokból, villamosmérnökökből, valamint adatelemzőkből álló) csapatának teszthajója, ezen a hajón próbáljuk ki a legfrissebb (és jellemzően még hibáktól cseppet sem mentes) alfa verziójú fejlesztéseinket.

Spoiler: 2021-ben a hajó kisebb állagmegóvó felújításokon esik majd át, hasonlóbbá tesszük külalakra is 2004-es eredeti állapotához, és továbbra is részt vesz majd regattákon, ahogy 2020-ban is tervezzük.

Jól haladnak az Airmoniq tesztjei

Az Airmoniq Pro új generációjának alfa verzióját májusban felszereltük az Alison fedélzetére, valamint több másik partner hajóra (pl. Nelson Flottalízing Flaar 26RR, RSM2, New Black Jack, hamarosan a Hungária 6R Yacht-ra is), és egyelőre beváltja a reményeket. A rendszer már egy frissített felhőszolgáltatással kommunikál, ami miatt vannak még váratlan rendszer akadások, de ezeket folyamatosan javítjuk.

Terveink szerint a Kékszalag verseny előtt néhány héttel már egy magabiztos rendszert használhat az összes Airmoniq Pro felhasználónk.

Köszönjük, hogy velünk vagytok, és támogatjátok az Airmoniq vitorlás innovációit! Jó szelet mindenkinek!