Az vitorlás teljesítményeidhez kapcsolódó adatokhoz bátorság is kell. Mert ha igazat mondanak, az fájhat is. De jó hozzáállással inkább motivációt nyerhetünk belőlük. Mi arra szavazunk, hogy ne csukd be a szemed, legyél kíváncsi az adataidra, és fejlődj ezeken keresztül. Megmutatjuk ebben hogyan segíthet az Airmoniq.

Boldog, de sokszor sikertelen edzés csukott szemmel

Lehet így is, és sok sikeres vitorlázót tudnánk most felsorolni, akik élethosszig szinte csak a megérzéseikre hagyatkoztak. Bár a modern korban egyre kevesebb ilyet látni. Lenyomhatsz edzéseket úgy – legyen az csapatos, vagy egyéni vitorlázás – hogy a legjobb megérzéseid szerint ítéled meg azt, és hiszel benne, hogy napról napra jobb leszel. A kemény munka meghozza a gyümölcsét – valamilyen hatékonysággal – ezzel a módszerrel is. Kérdés, hogy ez meddig működik? Ma, amikor már mindenki mér úgy ahogy tud, de egyre tudatosabban, miliméterről-miliméterre halad előre? Az előnyök már nüanszokon múlnak. Persze a kudarcokat, sikertelenséget elkenni és megmagyarázni is könnyebb, ha nem tudjuk pontosan miért történt. Néha ez segít is a lelkünkön, és könnyebb továbblépni.

Tudatos fejlődés adatokkal

Ahogy mondani szokták, “a számok nem hazudnak”. Ha valaki tényleg fejlődni akar, akkor mér. A mérésből két dolog jöhet ki: valaki képes fejlődni, és fejlődik is, vagy valaki nem képes átlépni a jelenlegi határait. Az egyik rendkívül bátorító és motiváló, a másik kijózanító hatású, de segít reálisan látni a helyzetünket. Szerintünk mindkettő jó dolog.

Az adatok azzal, hogy tisztázzák a helyzeteket, teret adnak a kreatív és innovatív ötleteknek, amik tényleg azt a problémát oldják meg, amiben vagyunk, és nem azt, amit sejtünk róla adatok nélkül.

Az Airmoniq célja, hogy nagy mennyiségű adatok segítségével megmutassa, hogyan álunk céljaink elérésében, és merre haladunk. Célok nélkül az egész értelmetlen. Jó célok kitűzéséhez viszont adatok kellenek, amolyan diagnózist kell felállítsunk kezdetben.

Vitorlás teljesítmény diagnózis felállítása adatgyűjtéssel

Ki kell mérjük, hogyan állunk most, mire vagyunk képesek. Ehhez az Airmoniq rendszerével nem kell mást tenni, mint bekötni, és vitorlázni. Különböző relatív szélirányokban, és különböző szélsebességekben, különböző vitorlákkal.

Mivel ez így rengeteg féle helyzet és kombinációt takar, a rendszer segít abban, hogy a hiányzó adatokat intelligensen kipótolja, és felrajzolja nekünk a vitorlánkénti teljesítményünket reprezentáló polar diagrammokat a különböző szélerősségekhez.

Igen, ehhez idő kell, és jópár edzés, de mivel a polar építés valós időben látható, a folyamat motiváló tud lenni, és közben nem kell kihagyjuk a hagyományos edzésmunkát. A rendszer figyelmen kívül hagyja a gyenge teljesítményeket, és csak stabil szélhelyzetekben, bizonyos ideig megtartott sebességeknél használ fel adatokat.

Rendkívül élvezetes edzésről edzésre, túráról túrára figyelni azt, hogyan fejlődik a polar-unk!

Összehasonlító elemzések Airmoniq-kal

A felhőben gyűjtött adataink alapján az aktuális teljesítményünket összevethetjük korábbi teljesítményeinkkel. (Ez egyébként megtörténik valós időben is, amikor a rendszer az onboard eszközeinken megjeleníti a relatív teljesítményünket a legjobb és az átlagos teljesítményünkhöz képest is.) Egy komolyabb edzés utáni elemzés során azonban kikereshetjük a korábbi azonos szélszögön, azonos szélerősségben vitorlázott teljesítményünket, és ha megfelelő megjegyzésekkel láttuk el az edzésünket a rendszerben, rögzítettük a beállításainkat, akkor kiderülhet az is, hogy mitől voltunk gyorsabbak vagy lassabbak egy adott helyzetben. A rendszer segít azzal, hogy időben és paraméterek mentén leszűrt polarjainkat egymásra helyezhetjük, valamint a teljes edzéseink során mért aggregált teljesítménymutatóinkat időben, trendszerűen vizsgálhatjuk. Ezekről egyébként automatikus riportok születnek, ezzel időt spórolva az elemzéshez.

Ezen bejegyzésnek nem célja bemutatni az Airmoniq elemzési lehetőségeit. A rendszer ezen túl is sok egyéb funkcióval támogatja a rendszer az edzésmunka elemzését.

Ha még nem tetted, javasoljuk, hogy olvasd el a “Mit ad egy vitorlázónak a mesterséges intelligencia? Esetleg elvesz?” c. írásunkat is!