Kompetenciánknak megfelelően a rendszert mesterséges intelligenciával, gépi látással és complex matematikai algoritmusokkal vérteztük fel, és versenycsapatokkal konzultálva hiánypótló funkciókat kapott.

A hajós műszerek piacán jelenleg főleg az alábbi irányokkal találkoztunk, amin úgy gondoljuk, javítani lehet:

  1. Low-budget műszercsaládok használata, jellemzően szenzoradatok valós idejű kijelzésére, általában szenzoronként egy kisebb kijelzővel használják hajósaink
  2. Komplex, többszenzoros hajós műszerek, legalább 2-3 szenzor adatainak egyidejű kijelzésére, alapvető kalkulációk elvégzésére: pl. TWS számítás, VMG (up & down) számítás…stb. Ennél több szenzor használata ritka.
  3. Versenycsapatok egyedi megoldásai: egyedi fejlesztések, egyedi szenzor összeállítás: valós idejű adatmegjelenítésre, referencia polar-hoz képesti relatív teljesítmény megjelenítésére már alkalmasak, de a referncia polár ha van, akkor fix, gyári, esetleg manuálisan előállított. Probléma: Nem alkalmas valós idejű teljesítményelemzésre, nem alkalmazkodik a körülményekhez, és nehezen elemezhető, historikus adatok ritkán állnak rendelkezésre.

Diagnózis:
Azt tapasztaltuk, hogy bár szinte minden hajó valamilyen szempontból egyedi, mégsem találunk olyan műszert, ami hiteles, és az aktuális körülményeket (pl. vízfelület hullámzásának mértékét és relatív irányát) is figyelembe vevő polar diagram generálására alkalmazható, illetve teljesítményfokozó javaslattételre / elemzésre alkalmas lenne.

Fejlesztési célul tűztük ki, hogy nagy mennyiségű adatgyűjtésre alkalmas, felhő alapú rendszert és adatbázist, valamint mesterséges intelligencia algoritmusokat futtató valós idejű adatfeldolgozó és vezeték nélküli fedélzeti monitorozó egységeket készítünk, hogy bármilyen egyedi hajón, bármilyen hajókezelési teljesítmény kimérhető legyen, és a rendszer intelligens módon képes legyen a teljesítmény további fokozása érdekében segítséget nyújtani.

Az elkészült első verziós rendszer egytestű és többtestű vitorlás hajókon is használható. NMEA 2000 gerinchálózaton levő szenzorokat és adatforrásokat univerzális módon felismeri és használja. Saját vezetéknélküli hálózaton kommunikálva Android és iOS rendszerű eszközökön futó alkalmazásunk tableteken, okostelefonokon, és okosórákon futtatható, és a megjelenő adatok egyedi módon konfigurálhatóak. Így a legénység minden tagja a neki megfelelő információkhoz jut hozzá.

A rendszer egyedisége és újdonsága az automatikus és komplex matematikai algoritmusokkal és neurális hálózattal pontosított polar diagram(ok) generálásában, valamint a gépi látással kiegészített fedélzeti műszerben rejlik: ez folyamatosan elemzi a látható vitorlákat (vitorla cseréket), valamint azok alapvető beállítását, és későbbi fejlesztésünkben elérhetővé tesszük a vitorlafelületek 3D elemezhetőségét computer vision technológiával, amivel a mért teljesítményadatok mellett a vitorlabeállítások is visszakövethetővé vállnak (az adott teljesítményt pontosan hogyan is érte el a csapat).

Koncepciónk bemutatását későbbi bejegyzésben folytatjuk! …